Asbestemming: wat en waar zijn de mogelijkheden?

Wat te doen met de as van een overledene (crematie)? Waar de as naar toe gaat, wordt de asbestemming genoemd. Tegenwoordig staat de wetgever steeds meer opties toe.

Nabestaanden kunnen ervoor kiezen om de urne te begraven op een begraafplaats, of om de urne bij te zetten in een columbarium of grafkelder. De as kan natuurlijk ook thuis worden bewaard.

Nabestaanden hebben het recht de urne mee naar huis te nemen of kunnen dit regelen na een afspraak met de uitvaartondernemer. Familieleden kunnen er ook voor kiezen de as te laten verstrooien.

Wat u kunt doen met de as

1. Asverstrooiing

Heel wat crematorium beschikken over een grote tuin, speciaal bestemd voor as verstrooiing en gelegen in een rustige omgeving. De as verstrooiing wordt zorgvuldig uitgevoerd door medewerkers van het crematorium en is gratis. De begraafplaats van een gemeente naar keuze is een optie maar ook op zee kan men de as laten verstrooien. Bloemen, kransen of andere aandenkens kunnen aan de rand van het terrein en voor een beperkte periode worden achtergelaten. De strooiweide bevindt zich in de groenstrook van het crematorium, aan de rand van het achterliggende natuurgebied.

1. Asverstrooiing
2. Gedenkplaat

2. Gedenkplaat

Ter nagedachtenis aan de overledene bieden wij u de mogelijkheid om een gedenkplaatje op te hangen aan de gedenkmuur van de strooiweide. U kunt kiezen voor een gedenkplaatje met of zonder foto van de overledene. Indien u interesse heeft, vraag dan aan uw uitvaartverzorger om de nodige formaliteiten te regelen. Veel families weten niet goed wat ze met de as van hun dierbare moeten doen na een crematie.

3. Verdelen onder familieleden

Elk familielid wil soms elk hun eigen urne thuis hebben, naast de grote urne kunnen we kleine urnes wettelijk voorzien zodat andere familieleden deze ook thuis kunnen bewaren. Het meegeven van de as gebeurt door de beheerder van het crematorium. Enkel familieleden in de eerste en tweede graad kunnen dit aanvragen.

3. Verdelen onder familieleden
4. De as thuis bewaren

4. De as thuis bewaren

Het is mogelijk om de as gewoon thuis te bewaren. Het is van essentieel belang dat schriftelijk wordt vastgelegd waar de as zich bevindt. Veel families weten niet goed wat ze met de as van hun dierbare moeten doen na een crematie. Dit kan vooraf vastgelegd worden of ook na het overlijden maar alle kinderen moeten dan akkoord zijn en een document tekenen.

5. Columbarium

Nabestaanden hebben ook de mogelijkheid om de urne te plaatsen in een nis in het columbarium, grenzend aan de strooiweide. De concessie voor een bijkomende nis in het columbarium wordt verleend voor een hernieuwbare periode van 25 jaar of kan gratis voor 1 persoon. Een concessie kan geregeld worden via uw uitvaartverzorger. (prijzen verschillen per gemeente)

5. Columbarium
6. Bijzetten van urne in een urneveld

6. Bijzetten van urne in een urneveld

De urne kan begraven worden in de volle grond of in een urnekelder. Het is mogelijk om de urne ook te begraven in een gratis grafje voor 1 persoon, of een grafje voor 2 of 3 personen, afhankelijk van de keuze van de gemeente.

De professionals die kunnen helpen

Steeds meer mensen kiezen er voor om de as thuis te bewaren in een mooie urne of een beetje as bij zich te dragen in een persoonlijk sieraad. Wilt u bij het maken van uw keuze graag persoonlijk advies? Dat kan. Neem contact op voor het maken van een afspraak.