Begraven of cremeren

Uitvaart regelen:

begraven of cremeren

Steeds meer mensen in Vlaanderen kiezen voor cremeren in plaats van begraven. Dit kan beïnvloed worden door de kosten, soms kan crematie goedkoper zijn.

Religieuze, culturele, en familieredenen, of het hebben van een familiebegraafplaats, kunnen ook een rol spelen. Niettemin is het een persoonlijke beslissing van de overledene of de familieleden.

Crematie of begrafenis: wat moet u kiezen?

De keuze tussen begraven en cremeren is een zeer persoonlijke beslissing, die voor veel mensen moeilijk is. Als uitvaartverzorger kunnen we u zeker helpen beslissen wat de beste optie is voor uw dierbare.

U kunt deze beslissing afstemmen op hun persoonlijke geloofsovertuiging. Wat u ook beslist, wij zullen er zijn om u te helpen een dienst te organiseren die uw dierbare herdenkt op een manier die bij u en uw familie past.

Crematie vs Begrafenis

De voor- en nadelen op een rijtje

Begrafenisdienst

Crematie

Een van de meest gebruikelijke manieren om afscheid te nemen van een dierbare is het houden van een begrafenisdienst voor hem of haar. Een begrafenis is een uitvaart waarbij de overledene als laatste rustplaats in de grond of een grafkelder wordt geplaatst.

De laatste tijd kiezen steeds meer mensen om afscheid te nemen met een crematiedienst. Tegenwoordig kiest ongeveer 70 procent van de mensen in stedelijke gebieden en 56 procent in niet-stedelijke gebieden voor crematie.

Voordelen van de begrafenisdienst
Duurzaam
Graven zijn min of meer permanent en kunnen beschikbaar blijven voor toekomstige generaties van de overledene om hun respect te betuigen.
Voordelen van crematie
Betaalbaarder
Omdat er niet altijd betaald hoeft te worden voor een begraafplaats, is het goedkoper om een dierbare te cremeren dan te begraven.
Traditie
Belgen begraven al duizenden jaren mensen en deze gewoonte zal zeker tot ver in de toekomst blijven bestaan.
Flexibeler
Na crematie kan de as van uw dierbare op verschillende manieren worden bewaard. Het kan in een columbarium, een klein urnegrafje, worden uitgestrooid, thuisbewaring of in een grafkelder.
Vertrouwd
Het is vertrouwd en meer mensen voelen zich er op hun gemak bij. Mensen gaan graag nog naar een graf.
Snel
Het is een relatief snel proces, waarbij crematie slechts een paar uur duurt om een lichaam te cremeren.
Nadelen van de begrafenisdienst
Duurder
Begrafenisdiensten kunnen duurder en tijdrovender zijn om te organiseren. Maar Van den Driessche staat altijd aan uw kant om het u gemakkelijker te maken.
Nadelen van crematie
Minder vertrouwd
Sommige familieleden voelen zich misschien niet op hun gemak met de procedure.
Afstand
Niet elke stad heeft een crematorium.